29 Ekim günü Sinop’ta dünyaya geldi. Soy bağı Kozanoğlu Beyliği’ne dayanmaktadır. Babasının memuriyeti nedeniyle ilk öğrenemini Anadolu’nun farklı şehirlerinde tamamladı.
Orta öğrenimini de tahsil ettiği İstanbul Erkek Lisesi’nden birincilik ile mezun oldu. Devamında lisans eğitimini almak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi’ne başladı.
İTÜ Makine Bölümü’nden üstün bir başarı ile mezun oldu. Aynı yıl İTÜ Motorlar Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başladı. Bu yıllarda makine mühendisliği ve motor teknolojileri alanında sayısız derslere girdi.
Aachen Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamlamak için Almanya’ya gitti. Alman orudusu için çalışmalar yapan ve askeri sanayi sahasında projeler hazırlayan DVL Araştırma Merkezi’nde görev yaptı.
İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde doçentlik ünvanı aldı. Ardından kısa bir süre Almanya’ya gitti ve Deutz fabrikasında mühendis olarak görev aldı.
Avrupa’da edindiği bilimsel tecrübenin, ulaşmayı hedeflediği ideallerin ve yoğun gayretlerinin neticesinde Gümüş Motor Fabrikası’nı kurdu. Anadolu’da “Pancar Motoru” olarakta bilinen bu motor Türkiye’nin ilk yerli üretim motorudur.
Öncesinde Genel Sekreterliğini yaptığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Genel Başkanlığı’na seçildi. Bu göreve başlamasından kısa bir süre sonra dönemin mevcut hükümeti tarafından seçimler iptal edildi ve görevinden ayrılmak zorunda kaldı.
Aktif siyasi hayatına Konya Bağımsız Milletvekili olarak başladı. Bunun ardından bir yıl sonra Milli Nizam Partisi’ni kurdu. Milli Görüş Hareketi’nin ilk partisi olan MNP, 1971 yılında Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatıldı.
“İslam ve İlim, Sanayi Davamız, İslam’da Kadın” gibi üç farklı ana başlık altında bir çok konferans ile Anadolu’nun dört bir yanında milleti ile buluşma imkanı buldu.
Süleyman Arif EMRE’nin kurucu görevini üstlendiği Milli Selamet Partisi siyasi sahadaki yerini aldı. Bir yıllık bir sürenin ardından genel başkanlığına Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN seçildi.
Yapılan genel seçimlerin ardından Milli Selamet Partisi 48 milletvekili ile meclise girdi. CHP ile kurulan koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcısı oldu. CHP-MSP Koalisyon Hükümeti’nde ekonomiden eğitime bir çok hizmete imza atıldı ve Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleşti. Erbakan, bu sürecin baş aktörü olarak görevini ifa etti.
“Önce Ahlak ve Maneviyat” ilkesi ile hizmetine başlayan Milli Gençlik Vakfı’nın kurulmasına öncülük ve rehberlik etti.
12 Eylül darbesi ile genel başkanlığını yaptığı Milli Selamet Partisi kapatıldı. Erbakan bu süreçte bir çok siyasi isim gibi yargılandı ve 9 ay cezaevinde kaldı.
Erbakan’ın rehberliğinde ve Ahmet TEKDAL’ın öncülüğünde Refah Partisi kuruldu. Siyasi yasağının kaldırılmasının ardından 1987 yılında Refah Partisi Genel Başkanı oldu. Refah Partisi 1991 yılında yapılan seçimlerde meclise girdi. Bu seçimte Konya’dan milletvekili olarak seçildi.
RP yapılan seçimlerde %21,37 ile en yüksek oyu alan siyasi parti oldu. Bir yılık sürecin sonunda DYP ile Refahyol Hükümeti kuruldu. Böylelikle 54. Hükümeti’nin başbakanı Necmettin Erbakan oldu.
Başbakan Necmettin Erbakan’ın girişimleri ile D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı kuruldu ve ilk toplantısı İstanbul’da gerçekleşti.
28 Şubat Postmodern Darbesi ile demokrasiye müdahale edildi. Refah Partisi hakkında kapatılması istemi ile dava açıldı. Bu süreçte Erbakan istifa etti ve Refah Partisi kapatıldı. Ayrıca Necmettin Erbakan’a 5 yıl siyaset yasağı getirildi. Milli Görüş Hareketi siyasi çalışmalarına ve milletine olan hizmetine Fazilet Partisi ile devam etti.
Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından Necmettin Erbakan’ın liderliğini yaptığı Saadet Partisi kuruldu. Kurucu Genel Başkanlık görevini Recai KUTAN yaptı.
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin bünyesinde “Türkiye’nin Kurtuluş Yolu, Dış Politika, İslam-Batı Diyaloğu ve Geleceği” gibi farklı konularda konferanslar verdi.
Necmettin Erbakan’ın direktifleri ile İstanbul Çağlayanda “Filistin’e Destek Mitingi” düzenlendi. Erbakan, bu konferansta yaptığı konuşmasında “Filistin özelinde dünyadaki zulmün son bulması için müslümanların bir araya gelmesini ve İslam ülkelerinin her alanda ortak hareket etmesi gerektiğini” bir kez daha vurguladı.
17 Ekim tarihinde yapılan kongre ile Prof. Dr. Necmettin Erbakan Genel Başkanlık görevine seçildi.
19 Ocak tarihinde damar iltihabı rahatsızlığı nedeniyle Ankara Güven Hastanesi’nin yoğun bakım bölümüne yatırıldı. 27 Şubat tarihinde mevcut rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti. Gerek ülke içinden gerekse ülke dışında misafirlerin katılımı ve iki milyonu aşkın insanın şahitliğinde toprağa verildi.